tirsdag den 17. november 2009

Hvordan du strukturerer din blog


Bloggen har en indbygget struktur i sin skabelon: nyeste indlæg ligger øverst, to-tre kolonner etc., men jeg tænker her på den struktur du vælger at servere dine indlæg under. Ja, og egentligt kan det forekomme begrænsende at skulle tage stilling til struktur, når nu bloggen er så velegnet til et kaos af alle dine oplevelser og meninger. Jeg vil vove at påstå, at der så fint er plads til både struktur på indlæggene og kaos i indholdet.

I foregående indlæg guidede jeg dig igennem 5 spørgsmål, som du bør stille dig selv, før du begynder at blogge. Svarerne på disse spørgsmål er netop med til at afgøre strukturen i din blog. Indholdet skifter konstant, og der kan sagtens forekomme afvigelser mellem dine indlæg. Don't worry. I bund og grund snakker jeg om, at du skal finde og signalere den stil, som matcher dit indhold. Det gør det nemmere at komme i gang og komme videre uden hele tiden at skulle genopfinde stilen.

Forskellige strukturer til forskellige typer af blogs:
A. Kronologi
Er det en rejsefortælling over et halvt år, hvor du fx bevæger dig rundt i Asien, kan det være fornuftigt at lade kronologien styre din blog – sammen med evt. tids- og stedsangivelse og overraskelsesmomenter fra turen. Læserne kan fint følge med, når du skriver undervejs under titler med fx tid og sted.

B. Dagbog
Er det en decideret dagbog du vil skrive, hvor du indvier læserne i, hvad du foretager dig og tænker i løbet af dagen, så vil kronologien gøre det kedeligt. Her vil dagens højdepunkter beskrevet med velvalgte og sjove formuleringer være omdrejningspunktet og trækplasteret. I det hele taget er der mange af disse ”snakkeblogs”, der er utroligt humoristiske, velformulerede og med et fantastisk nuanceret sprogbrug. Og så er de rig på billeder også. Følgende eksempel har ligefrem undertitlen: "Take a look at what we are doing right now".
Eksempel: Toorn

C. Klumme
Er du mere til det tankevækkende, måske ligefrem debatskabende og kan godt lide at perspektivere din egen historie i den store historie, så lad hvert indlæg være et debatindlæg eller en klumme, hvor du frit kan filosofere og debattere hvad som helst. Lad budskaberne udgøre strukturen. Eller som i dette eksempel, hvor bloggeren fast skriver et indlæg hver måned og lader årets rytme og hændelser afspejle sig i indlæggende og strukturen.
Eksempel: Hanne Fevre

D. Tema
Vil du vidensformidle, så lad hvert indlæg indholde et tema. Det er mit indtryk, at der kommer flere og flere af de temaopdelte blogs, hvor temaerne er mode, motion, biler, familie, sundhed, politik, sport etc.
Det mest rendyrkede eksempel på en tema-blog jeg kender p.t. er Mike Walsh fra, ja, hvor er han egentlig fra? Hong Kong, tror jeg. Mike er forfatter og "keynote speaker" og skriver løbende indlæg om nyeste teknologi og dets påvirkning på det fysiske og sociale miljø. Han er i sagens natur storforbruger af nyeste teknologi og forstår virkelig at lade webservices integrere med hinanden. Lige i øjeblikket er det sådan, at når du går ind på hans blog, via hans hjemmeside, så får du muligheden for at blive fan på Facebook. Hans indlæg har form som et nyhedsbrev, som du kan abonnere på.
Eksempel: Mike Walsh

E. Rejsebrev
Bloggen er et fantastisk redskab til at samle og beskrive dine oplevelser, mens du er udstationeret for en længere periode. Det befrier dig for at skulle skrive de samme ting igen og igen i mails til vennerne. Bloggen giver dig muligheden for at samle billeder og oplevelser – og kommentarer - som et offentligt fotoalbum.

Det sværeste ved rejsebreve er at indvie venner og bekendte i en verden, som de måske aldrig selv har befundet sig i. Oplysningerne kan hurtigt risikere at blive uvedkommende. Hvor mange læser turen går til Nordfrankrig, med mindre de selv skal dertil? Nej, vel? Læserne er interesseret i dine oplevelser – hvad du ser, hører og tænker og sanser. Du kan sagtens snige en bemærkning ind om befolkningstallet i Bangladesh, men skrive så, at de 50 mio fx svarer til at samle Danmarks befolkningen nord for Limfjorden. Du kan også skrive en faktaboks nederst i mailen. Husk blot på, at rejsebrevene skal være personlige. Dine venner vil gerne mærke, lufte og føle, hvad du oplever. Her kommer vi ofte til at skrive, at noget var fantastisk, men hvad dækker det over?

F. Mix
Ja, her er mange af os endt… med et mixture af kronologi, temaer, oplevelser og debat i vores blogge. Et eksempel er min families blog Bastrups Sri Lanka, der indeholder vores store og små oplevelser fra vores udstationering i Sri Lanka. Oplevelserne er her serveret som både faktuel viden om landet og vores mange ture krydret med vores mening om det, vi har oplevet.
Bastrups Sri Lanka

Det kan sagtens være, at jeg senere tilføjer eksempler på nye strukturer...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar