Årets Blookerpris i 2007 gik til den dengang 31-årige tidligere amerikansk iraksoldat, Colby Buzzell. Han blev forfatter ved et tilfælde efter at have slået tiden ihjel med daglige besøg på en internetcafé i militærbasen i Irak, hvor han på sin blog nedfældede tanker om kaos, frygt og døden udenfor, mens Metallica lød fra hans iPod og sidekammeraterne surfede efter porno. Bogudgivelsen, "My War: Killing Time in Iraq" er siden blevet en bestseller, som er oversat til flere sprog og dermed en af verdens bedste blook.
Årets Blookerpris i 2006 gik til Julia Powells "Julia og Julia", der efterfølgende er blevet filmatiseret med Meryl Streep i hovedrollen. Ja, kom ikke og sig at man ikke kan føre det vidt med sin blog.
Danmarks første danske udgivelse i genren er skrevet af Charlotte Heje Haase (29 år). Måske kender du hende bedre under pseudonymet Spacemermaid som hun har skrevet under siden 2004. Hun har skrevet emner i kategorierne kærlighed, tømmermænd, orgasme, livets mening etc. Bogudgivelsen hedder "1001 års tøsetanker".
Judith O'Reilly har det engelske svar på en blook med hendes bog, som har navn efter og er baseret på bloggen Wife in the North, som udviklede sig til en "bestreader" på nettet og derfor endte i hænderne på en forlagsredaktør. På dansk hedder den "Lykkelig på landet". Handlingen: Judith er journalist og keder sig ude på landet i Nordengland, som hun er flyttet til fra London med sine tre små børn på opfordring fra manden, som til gengæld ikke er hjemme.
Blook er den her litterære hybrid mellem litteratur og teknologi. Jeg skal ikke kunne sige, om blog egner sig til udgivelse på papir. Jeg har endnu ikke læst noget af det. Men jeg ved, at jeg godt kan lide det skred der sker, når masserne på nettet - når det brugergenerede indhold og initiativ vælter de sædvanlige processer hos "eliten" og "gatekeeperne" (altså avis-, magasin- og forlagsredaktører) med deres censur omkuld. Det er udviklende for alle parter.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar